Sabit gelirli milyonlarca emekli ve çalışan, aylık olarak açıklanan enflasyonla her ay gelirlerinde azalmayı, alım gücündeki düşmeyi yaşamaya devam ediyorlar. 2025 yılı için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları, emeklilerin ve çalışanların gelirlerini doğrudan etkilemekte. Ocak ayında %5.03, Şubat ayında %2.27 ve Mart ayında %2.46 oranında enflasyon yaşandı. İlk üç ayda toplamda %10.06 oranında bir enflasyon gerçekleşti.
2025 Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %15.75, memur ve memur emeklilerine ise %11.54 oranında artış yapılmıştı. Ancak, ilk üç ayda bu yapılan artışın %10.06’sı eridi. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaşanacak enflasyona göre toplam altı aylık enflasyon farkı SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yansıtılacak. Bu durum, emeklilerin alım gücünü daha da olumsuz etkilemekte.
Memur ve memur emeklileri için ise toplu sözleşme zammına ilave enflasyon farkı verilecek. İlk üç ayda memur ve memur emeklilerinin Temmuz ayında alacakları zam artı enflasyon farkı %9.03 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise bu oran %10.06 olarak belirlendi. Altı aylık farkın SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde %15-16 oranında olacağı öngörülmekte.
Temmuz ayında en düşük emekli aylığının 16.500 TL civarında olacağı düşünülmekte. Ocak ayında 14.469 TL olan en düşük emekli aylığının değeri 13.099 TL’ye düşmüş durumda. Hükümet yetkilileri, asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmayacağını her fırsatta beyan ediyorlar. Ocak ayında asgari ücret 22.104 TL olmuştu, ancak ilk üç ayda asgari ücretin alım gücü değeri 20.011 TL’ye düştü.
Açlık sınırı Mart ayında 23.615 TL’ye yükselirken, yoksulluk sınırı ise 76.922 TL oldu. Açlık ve yoksulluk sınırlarının yükselmesi, sabit gelirli emekli ve çalışanların sabit ücretleri ile açlık sınırının altında kalmasına neden oldu. Yoksulluk sınırı, orta sınıfın gelirinin dahi üzerine çıktı.
Temmuz ayında hükümetin, sabit gelirli ve ücretlilerin yaşadığı bu ekonomik krize nasıl bir önlem alacağı merakla bekleniyor. 2025 Ocak ayında TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında artışlar yapılmıştı. Ancak, bir refah payı ya da seyyanen bir artış yapılmamıştı. Temmuz ayının üçüncü günü açıklanacak Haziran ayı enflasyon oranıyla birlikte emeklilerin ve memurların hangi oranda fark alacakları belli olacak.
Bu oranlar az çok belli olmuş durumda. Asıl merak edilen, hükümetin emekli ve sabit ücretlilerin yaşadığı ekonomik kriz karşısında ayrıca bir düzenleme ile iyileştirme yapıp yapmayacağı. Son birkaç yıldır hükümet yetkililerinin dile getirdiği söylemler olan ‘gelecek ay bu aydan daha iyi olacak’ ve ‘dişinizi sıkın birkaç aya ekonomide istikrar sağlanacak’ söylemlerine devam mı edecekler, yoksa yeni bir düzenleme ile emekli ve ücretli aylıklarında iyileştirme yapmaya karar verecekler mi, hep birlikte göreceğiz.