Gıda arzını olumsuz etkileyen maliyet sorunları ve katılaşan gıda enflasyonu için atılabilecek adımlar, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun ana tartışma konusuyken; kırsal alanlarda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için aile işletmeciliği faaliyetlerine ve mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere yeni destekler geliyor. Bu hedefle kırsal alanda alternatif gelir kaynakları oluşturulacak ve kırsal ekonomik altyapı güçlendirilecek.
Kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğini artırmak amacıyla yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımı yaygınlaştırılacak. Yürütülen projelerle kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşmasına katkı sağlanacak. Bu kapsamda, üretici örgütleri, kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olarak desteklenecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile tarıma dayalı ekonomik yatırımlar için hibe ödemeleri yapılacak. Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler, tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması gibi konularda hibe desteği alabilecek. Ayrıca, tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik yatırımlar, hayvansal ürünler ve soğuk hava depoları gibi birçok yatırım alanı desteklenecek.
Hibe desteği kapsamında, kapalı ortamda bitkisel üretim, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği gibi konular da değerlendirilecek. Şehirlerin öncelikleri dikkate alınarak, su ürünleri yetiştiriciliği gibi alanlarda da hibe desteği sağlanacak.
81 ilde belirlenen yatırım konuları, illerin sektörel önceliklerine göre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilan edilecek. Tarımsal üretim planlamasında yer alan illerde, projelere artı puan verilecek. Yatırım yeri tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinde olan projelere öncelik tanınacak.
Yatırımcılar, ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilecek. Tarımsal amaçlı örgütlerin tüzel kişi olarak proje başvurusu yapmaları, ortaklarının farklı yatırım konularında başvuru yapmasını engellemeyecek.
Tarıma dayalı yatırımlarda hibe alacak proje tutarı, yeni tesis niteliğindeki başvurularda 20 milyon lira, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 18 milyon lira olarak belirlenmiştir. Kapasite artırımı ve teknoloji yenileme projeleri için bu tutar 16 milyon lirayı geçemeyecek.
Hibeye esas proje tutarı alt limiti ise 8 milyon lira olarak belirlenmiştir. Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı 8 milyon lira, alt limit ise 100 bin lira olarak belirlenmiştir.
Başvuru sahiplerinden, idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütname istenecektir. Kamu görevi yürütenler, devlet memurları ve kamu işçileri hibe desteğinden faydalanamayacak. Ayrıca, serbest bölgelerde yapılacak yatırımlar için başvuru kabul edilmeyecek.
Yatırımcılar, hibe desteklerinden yararlanmak için gerekli belgeleri eksiksiz sunmalıdır. Başvuruların kabul edilmesi halinde, hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecektir.