Ankara'nın ulaşım ve haberleşme altyapısına son 23 yılda 728 milyar 40 milyon lira yatırım yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yatırımların detaylarını paylaştı. Ankara'nın raylı sistem hattı uzatıldı, yeni otoyol projeleri başlatıldı ve Esenboğa Havalimanı'nın kapasitesi artırıldı.
Bakan Uraloğlu, Ankara'nın ulaşım ve iletişim altyapısında tarihi bir dönüşüm yaşandığını belirtti. 'Başkentimize son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanlarında toplam 728 milyar 40 milyon liralık yatırım yaptık.' dedi. Bu yatırımlar, Ankara'nın ulaşım sistemini modernize ederek, şehir içi ve şehirlerarası bağlantıları güçlendirdi.
Uraloğlu, Ankara'nın kent içi raylı sistem hattını 80,5 kilometre uzatarak 103,6 kilometreye çıkardıklarını ifade etti. Ayrıca, Esenboğa Havalimanı Metro Hattı'nda projede revizyon başlatıldığını ve önümüzdeki yıl yapım çalışmalarına başlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, 2024 yılı Kasım ayında Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'nun yapım sözleşmesinin imzalandığını hatırlattı. Toplam 120 kilometre uzunluğundaki bu otoyol, Ankara-Kırıkkale arasındaki trafiği azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, bu proje ile karayolu taşımacılığı daha hızlı ve konforlu hale getirilecek.
Uraloğlu, 2020 yılında hizmete açılan 330 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu sayesinde Edirne’den Şanlıurfa'ya kadar uzanan kesintisiz bir otoyol ağı oluşturduklarını da vurguladı. Bu sayede, Ankara ile Mersin, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa arasında otoyol konforu sağlandı.
Ankara'nın demiryolu altyapısında da önemli gelişmeler yaşandı. Uraloğlu, Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas Hızlı Tren hatlarının hizmete alındığını belirtti. Bu hatlar, Ankara'nın 2 bin 251 kilometrelik hızlı tren ağının merkezi olmasını sağladı.
Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin 505 kilometre uzunluğunda olduğunu ve bu hattın, Ankara ile İzmir arasındaki seyahat süresini 14 saatten 3,5 saate düşüreceğini ifade etti. Bu proje, bölgedeki iç turizmi de artıracak.
Esenboğa Havalimanı'nın yolcu kapasitesinin artırılması için çalışmalar devam ediyor. Uraloğlu, 2002 yılında 2 milyon 836 bin 628 yolcu ağırlayan havalimanının, 2024 yılında 12 milyon 913 bin 753 kişiye hizmet vermesinin hedeflendiğini belirtti.
2022 yılı Aralık ayında başlatılan kapasite artırımı çalışmaları kapsamında, 3. pist ve yeni hizmet binalarında son çalışmalar yapılıyor. Uraloğlu, bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte havalimanının yolcu kapasitesinin 30 milyona çıkarılacağını ifade etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Ankara'daki tarihi köprülerin restore edilerek kültürel mirasın korunduğunu belirtti. Akköprü, Dağkaya Köprüsü gibi tarihi köprülerin restorasyonu, ulaşım altyapısının bir parçası haline getirildi.
Bakan Uraloğlu, modern yollar inşa ederken tarihimize de sahip çıktıklarını vurguladı. Bu restorasyon çalışmaları, hem kültürel değerlerin yaşatılmasına hem de ulaşımın daha güvenli hale gelmesine katkı sağlıyor.