Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışını ve yeni düzenlemeleri duyurdu. Balıkçı esnafı ile sahurda bir araya gelen Uraloğlu, denizde emniyet sertifikalarının yenilenmesi ve balıkçı gemilerinde çalışacak personelin yeterlilikleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Uraloğlu, “Tüm yeterliklerde bulunan gemi insanlarımız ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını sınava girmeden yenileyebilecekler” dedi. Bu düzenlemeler, balıkçı gemilerinde çalışacak personelin sayısının artacağını öngörüyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde bu ay içinde yeni düzenlemeler yapacaklarını bildirdi. Bu düzenlemelerle, balıkçı gemilerinde çalışacak tayfa ve kaptanların uzmanlık belgelerinin yenileme zorunluluğu kaldırıldı.
Uraloğlu, “Güçlü bir balıkçı gemisi personeli altyapısına sahibiz” diyerek, balıkçı gemilerinde çalışacak personelin yeterliliklerinin artırılacağını vurguladı. Ayrıca, sağlık raporu alımlarında da kolaylıklar sağlanacak.
Uraloğlu, Türkiye’nin denizlerle çevrili olmasının balıkçılık ve su ürünleri sektörü için önemli bir potansiyel oluşturduğunu belirtti. “Bu potansiyelin verimli şekilde kullanılması ancak modern balık avlama gemileri ile mümkündür” dedi.
Ülkemizde kayıtlı 46 bin 358 ticari gemi ve su aracından 21 bin 917’sinin balıkçılık faaliyeti gösterdiğini ifade eden Uraloğlu, 150 groston ve üzeri balıkçılık faaliyetleri gösteren gemi sayısının 2024 yılında 445’e çıkacağını belirtti.
Uraloğlu, balıkçı barınaklarının sayısının 400’e yükseldiğini ve bu barınakların balıkçıların güvenli sığınakları olduğunu vurguladı. “Bu kıyılar balıkçıların kıyıları, bu deniz; balıkçıların denizi” ifadelerini kullandı.
ÖTV’siz yakıt desteği ile balıkçı gemilerine 1 milyon 756 bin ton yakıt verildiğini belirten Uraloğlu, bu desteklerin balıkçılık sektörünün sürdürülebilirliği için önemli olduğunu söyledi.
Uraloğlu, Türkiye’nin dünya balıkçılığında önemli bir konumda olduğunu belirterek, son yıllarda balık avlama gemisi inşasında önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. “Geçtiğimiz yıl 2 bin 352 balık avlama gemisine bakım onarım işlemi uygulandı” dedi.
Ülkemiz tersanelerinin, dünya çapında önemli bir konumda olduğunu ve balıkçı gemisi ihracatında ciddi bir aşama kaydedildiğini belirten Uraloğlu, “Yeter ki siz dünyaya açılmak isteyin, biz sonuna kadar yanınızdayız” diyerek desteklerini sürdüreceklerini vurguladı.