EYT yasası ile emeklilik şartları değişti. Ancak prim gün sayısı eksik olanlar için yaş şartı devam ediyor. EYT'lilerin durumu ve emeklilik süreçleri detaylıca ele alındı. 8-9-1999 tarihine kadar sigortalı olanlar EYT’li sayılmaktadır. EYT yasası 3-3-2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Prim gün sayısını tamamlayanlar, yaş şartı olmadan emekli olabilmektedir. Ancak prim gün sayısı eksik olanlar, yaş şartını tamamlamadan emekli olamamaktadır.
EYT yasası ile birlikte, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olabilmek için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartları belirlenmiştir. 8-9-1999 tarihine kadar sigortalı olanlar, ilk işe başlama tarihlerine göre prim gün sayısını tamamladıklarında yaş şartı olmadan emekli olabilmektedir. Ancak, prim gün sayısı eksik olanlar, EYT yasası çıkmış olsa dahi yaş şartını tamamlamak zorundadır.
Örneğin, 28-03-1972 doğumlu bir kadın sigortalı, 01-06-1992 tarihinde sigortalı olmuş ve toplamda 3623 günü bulunmaktadır. Normalde, EYT yasası çıkmadan önce emekli olabiliyordu. Ancak, prim gün sayısı eksik olduğu için 5600 gününü tamamladığında emekli olabilecektir. EYT yasası, kendisine herhangi bir avantaj sağlamamıştır.
EYT yasası ile birlikte, kadınlar ve erkekler için emeklilik yaş şartları belirlenmiştir. SSK’dan 3600 günle kadınlar 58, erkekler 60 yaşında; Bağ-Kur’dan 5400 günle kadınlar 56, erkekler 58 yaşında; Emekli Sandığından 5400 günle kadınlar ve erkekler 61 yaşında emekli olabilmektedir. EYT yasası öncesinde 3600 günle emekli olma hakkı olanlar, EYT yasası ile birlikte bu haklarını kaybetmemiştir.
Örneğin, 28-03-1972 doğumlu ve 01-06-1992’de sigortalı olan bir kişi, EYT yasası çıkmadan önce 3600 günle emekli olabilecekti. Ancak, EYT yasası ile yaş şartı kaldırılmasına rağmen, prim gün sayısı eksik olduğu için 5600 gününü tamamladığında emekli olabilecektir. Bu durumda, EYT yasası çıkmadan önce dahi yaş şartını tamamlayan ancak prim gün sayısı eksik olan kişiler, yaş şartını tamamlamadan emekli olamazlar.
EYT yasası, prim gün sayısı eksik olanlar için herhangi bir avantaj sağlamamaktadır. 8-9-1999 tarihine kadar sigortalı olanlar EYT’li gibi görünse de, prim günü eksik olması durumunda EYT’li olmanın kendilerine bir faydası olmamaktadır. EYT yasası ile birlikte, yaş şartları ve prim gün sayısı şartları net bir şekilde belirlenmiştir.
Sonuç olarak, EYT yasası ile emeklilik şartları değişmiş olsa da, prim gün sayısı eksik olanlar için yaş şartı devam etmektedir. Bu durum, EYT’lilerin emeklilik süreçlerini etkilemektedir. EYT yasası çıkmadan önceki şartlar, EYT yasası sonrası için de geçerli olmaktadır. Bu nedenle, EYT’lilerin prim gün sayısını tamamlamaları ve yaş şartını beklemeleri gerekmektedir.