Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin etkileri sürüyor. Suriye'nin kuzeyinde yuvalanan terör örgütü PKK/YPG, Türkiye karşısında çaresiz kaldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, terör örgütü PKK/YPG'nin Şam yönetimi ile anlaşamaması halinde askeri seçeneğin masada olacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Suriye'nin kuzeyindeki yasa dışı yönetim, ABD ve Fransa'nın desteğini almak için harekete geçti.
Geçtiğimiz günlerde, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump cephesinden umduğunu bulamayan terör örgütü, bu kez Fransa için kolları sıvadı. PYD/YPG'nin sözde 'dış ilişkiler sorumlusu' İlham Ahmed, Fransız TV5 Monde kanalına açıklamalarda bulundu. Teröre yardım çağrısında bulunan Ahmed, 'ABD ve Fransa tüm sınırı güvence altına alabilir. Askeri koalisyonun bu sorumluluğu üstlenmesine hazırız' ifadelerini kullandı.
Ahmed, Fransızlardan, silahsızlandırılmış bölgenin güvenliğini sağlamak, bölgeyi korumalarına yardımcı olmak ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak için sınıra asker göndermelerini istedi. 'Fransa Türkiye'yi sınırda varlığını kabul etmeye ikna ederse barış sürecini başlatabiliriz' diyerek Fransa'dan Türkiye'yi 'ikna' etmesini istedi. Bu durum, Suriye'deki dengeleri etkileyebilir.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, PKK'nın terör örgütü olarak tanımlanıp tanımlanmadığına dair sorulara net bir yanıt vermekten kaçındı. Lemoine, 'Bizim için prensipte önemli olan, şu anda Suriye topraklarında faaliyet gösteren grupların geçiş sürecine dahil edilmesidir' dedi. Bu açıklama, Fransa'nın Suriye'deki PKK/YPG varlığına yaklaşımını sorgulattı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki PKK/YPG varlığı ve Fransa'nın bu unsurlara yaklaşımına ilişkin sorulara yanıt vermedi. Lemoine, 'PKK'nın doğasına ilişkin yorum yapmayacağım' diyerek net bir yanıt vermekten kaçındı. Bu durum, Fransa'nın Suriye'deki rolü ve PKK/YPG ile ilişkileri hakkında belirsizlik yarattı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin güvence altına alınmasının yanı sıra Kürtlerin güvenlik çıkarlarının sağlanması için çabalarını sürdüreceklerini belirtti. Bu açıklama, Fransa'nın Suriye'deki Kürt gruplara olan yaklaşımını ve Türkiye ile ilişkilerini etkileyecek gibi görünüyor.