SON DAKİKA❗ Türkiye, Üç Deniz Girişimi'nin stratejik ortağı olarak önemli bir adım attı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı zirvede, Türkiye'nin enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki rolü vurgulandı. Bu girişim, Orta ve Doğu Avrupa'daki altyapı eksikliklerini gidermeyi hedefliyor.
Üç Deniz Girişimi, Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkeleri arasında iş birliğini artırmayı amaçlıyor. Türkiye, bu girişimle birlikte bölgedeki bağlantısallığı güçlendirmeyi hedefliyor. Uraloğlu, Türkiye'nin lojistik gücünü ve altyapı standartlarını öne çıkardı.
Uraloğlu, “Dünya standartlarındaki altyapımız ve genişleyen yüksek hızlı tren ve otoyol ağımızla, kıtaların kesişim noktasında bir lojistik gücüz” dedi. Türkiye'nin, Üç Deniz Girişimi ülkeleriyle birlikte daha müreffeh bir bölge inşa etmeye hazır olduğunu belirtti.
Uraloğlu, Türkiye'nin stratejik ortaklığının, bölgedeki ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını ifade etti. Üç Deniz Girişimi'nin Türkiye için hayırlı olmasını diledi ve bu girişimin önemini vurguladı.
Türkiye, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu projeleri ile Avrupa’nın küresel pazarlara erişimini genişletecektir. Orta Koridor, Asya ile Avrupa arasında güvenli ve verimli bir alternatif sunmaktadır. Bu proje, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Orta Asya üzerinden geçmektedir.
Kalkınma Yolu projesi ise Basra Körfezi’nden Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan bir kuzey-güney hattı oluşturmayı hedeflemektedir. Türkiye’nin stratejik ortaklığı, bu projelerle birlikte bölgedeki ulaşım koridorlarını güçlendirecektir.
Türkiye’nin stratejik ortaklığı, Basra ve Hazar erişiminde Üç Deniz Girişimi’ne sunacağı bütüncül koridor yönetimi ile girişimi beş deniz stratejik ortaklığı seviyesine taşımaktadır. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası alandaki rolünü daha da güçlendirecektir.
Üç Deniz Girişimi, Türkiye'nin enerji ve ulaştırma alanındaki potansiyelini artıracak bir platform olarak öne çıkmaktadır. Türkiye, bu girişimle birlikte bölgedeki iş birliğini ve ekonomik kalkınmayı desteklemeye devam edecektir.