Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü 20. Yıl Özel Oturumu’nda Türkiye’nin ulaşım vizyonunu anlattı. Etkinlik, 15 Mart Cumartesi günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Bakan Uraloğlu, genç mühendis adaylarına önemli mesajlar vererek, Türkiye’nin mega projeleri ve ulaştırma yatırımları hakkında bilgi sundu.
Bakan Uraloğlu, “Vizyonumuz Türkiye Yüzyılı’nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla dünyada öncü olmaktır.” dedi. Türkiye’nin coğrafi konumunun jeostratejik önemine dikkat çekerek, 4 saatlik uçuş mesafesindeki 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’nin Orta Koridor’un merkezinde olduğunu belirterek, bu koridoru güçlendirmeyi planladıklarını kaydetti. Geleceğin teminatının gençler olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Sizin buradan mezun olup belirli görevlere geldiğiniz zaman ülkemize, coğrafyamıza ve bütün dünyaya çok güzel hizmetler yapacağınıza canı gönülden inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma projeleri hakkında bilgi vererek, “2002 yılında 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol varken bugün 29 bin 730 kilometre bölünmüş yol var.” dedi. Karayollarının sorumluluk alanındaki yol uzunluğunun yaklaşık 69 bin kilometre olduğunu belirtti. Ayrıca, 2002 yılında sadece 6 ilin bölünmüş yolla bağlı olduğunu, bugün ise bu sayının 77’ye çıktığını ifade etti.
Uraloğlu, köprü, viyadük ve tünel projeleri hakkında da bilgi vererek, “1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Zigana Tüneli gibi projelerle uluslararası kalite ödülleri aldık.” dedi. Türkiye’nin mega projeleri arasında Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi önemli yapılar yer almakta.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu ağının yaklaşık 14 bin kilometre olduğunu vurguladı. Yüksek hızlı demiryollarının 2 bin 251 kilometreye ulaştığını belirtti. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi’nin 350 kilometre hızla gideceğini ve 80 dakikada iki şehir arasını kat edeceğini ifade etti.
Ayrıca, Türkiye’nin 175 ülke ile hava ulaşım anlaşması olduğunu ve 351 noktaya uçtuğunu kaydetti. Havalimanı sayısının 58’e çıktığını belirten Uraloğlu, 2003’te 34 milyon yolcu taşırken, bugün 230 milyon yolcu taşıyabildiklerini açıkladı.
Bakan Uraloğlu, elektrikli araçların sayısının 208 bin civarına ulaştığını ve şarj istasyonu sayısının 28 bin olduğunu belirtti. 2035’de satılacak her iki araçtan birinin elektrikli olacağı öngörülmekte. Türkiye, elektrikli araçlar konusunda birçok gelişmiş ülkeden daha iyi bir konumda.
Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, otonom sürüşe gidecek bir sürecin altyapısını birkaç yıl içinde hayata geçireceklerini de sözlerine ekledi.